Hirsimäen päiväkodissa Hämeenlinnassa liikkuminen on yksi keskeisistä toimintaa ohjaavista arvoista. Tärkeimmässä roolissa ovat lapset: päiviin mahtuu paljon vapaata leikkiä ja liikettä, joihin ideoita ammennetaan lasten loputtomasta mielikuvituksesta. Hirsimäen päiväkoti palkittiin Varhaiskasvatusmessuilla 12.10.2018 vuoden Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksikkönä 2018.

Sallivuus on liikunnallisen arjen perusta

Liikkuminen on mukana Hirsimäen päiväkodin arjessa koko ajan, ei vain tuokioina. Liikkuminen on kirjattu vuonna 2001 perustetun päiväkodin arvioihin alusta saakka. Henkilökunta on käynyt vuosien varrella paljon keskustelua arvoista. Yksi eniten keskustelua herättäneistä teemoista on ollut sallivuus.

- Lasten liikkumisen lisäämisessä tärkeimmässä roolissa on vapaa leikki ja liikkuminen. Turvallisuus on tietysti tärkeää, mutta olemme haastaneet henkilökuntaa miettimään, mitä asioita on oikeasti tarpeen kieltää, lastenhoitaja Sanna Laamanen kertoo.

Tilat ja liikuntavälineet ovat Hirsimäessä vapaasti lasten käytössä, ja toimintaa eriytetään taitotason mukaan. Jos esimerkiksi kolmevuotias osaa kiivetä puolapuita, hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Oppimisympäristöjä päiväkodissa on muokattu niin, että liikkuminen on mahdollista myös sisällä.

Täysin kiellettyjä asioita Hirsimäessä ei juurikaan ole vaan aikuiset harkitsevat sääntöjä tilanteen mukaan. Henkilökunnan kanssa on keskusteltu myös siitä, että lapsia voi ja tulee kannustaa liikkumaan vaikka ei kokiksi itse olevansa liikunnallinen.

- Henkilökunta on ollut helppo innostaa mukaan. Liikkumisesta on tullut meillä aidosti osa arkea, ja se näkyy heti kun päiväkotiin astelee sisään. Myös uudet työntekijät on helppo imaista mukaan, kun asenne ja ilmapiiri kannustavat liikkumaan, Laamanen iloitsee.

Lasten toiveita kuullaan herkällä korvalla

Lapsen osallisuus on vahvassa asemassa varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Hirsimäen päiväkodissa lasten kuuleminen on ollut luonteva osa toimintaa jo pidemmän aikaa kuukausittain kokoontuvan lasten raadin kautta. Raadissa on edustaja jokaisesta ryhmästä, ja yhdessä sekä suunnitellaan toimintaa että viedään viestiä raadista takaisin ryhmiin.

Aikuiset myös kuuntelevat herkällä korvalla lasten toiveita ryhmien normaalissa arjessa. Myös tiloja muokataan lasten mielenkiinnonkohteiden mukaan: Susijengin kiinnostaessa nostettiin käyttöön koripallokorit, eskariryhmässä pelataan lapiolätkää lattiaan teipatulla kentällä ja keppihevoset ovat laukanneet Hirsimäessä jo pidemmän aikaa.

Laamasen mukaan onkin tärkeää kuunnella ja aistia, mikä minkäkin ryhmän kanssa toimii.

- Kaikki toiminta on lasten toiveista lähtevää. Meillä on paljon omaehtoista leikkiä, minkä lisäksi lapset saavat vaikuttaa myös ohjattujen liikuntahetkien sisältöihin.

- Me aikuiset olemme täällä lapsia varten ja tilat ovat täällä lapsia varten. Kun lapset otetaan mukaan suunnittelemaan toimintaa, on vain mielikuvitus rajana, Laamanen summaa.

 

Lisätietoja:

Hirsimäen päiväkoti
päiväkodin johtaja
Meritta Krankkala
meritta.krankkala@hmledu.fi
puh. 03 621 3266

lastenhoitaja Sanna Laamanen
sanna.laamanen@hmledu.fi
puh. 03 621 3271

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma
asiantuntija Nina Korhonen
nina.korhonen@oph.fi
puh. 029 5331 671

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved