Vinkkikortit

Iloa, leikkiä ja osallisuutta -vinkkikorteista löydät ideoita liikkumisten suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä lasten kanssa. Vinkkikortit on jaoteltu Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaan. Vinkkikorteissa seikkailevat hahmot Nix ja Nax innostavat, kannustavat ja ohjeistavat lapsia ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan liikkumisia. Korttien toisella puolella on aikuisen ohjeistus, jossa on näkökulmana lapsen osallisuus. Tältä sivulta löytyviin kortteihin on lisätty digi-ideoita, jotka tunnistaa lampun kuvasta ja digi-tekstistä.

Voit ladata korttien sähköiset versiot alta tai tilata kortit itsellesi Materiaalitilaus-lomakkeella.

Kettuvaara

Liikkumistankkaus

Liikuntamittari

Liikkumisseikkailuja

Mitä tein ulkona?

Liikkumiskiikarit

Herkkukaappi

Aarrekartta

Unelmien Liikuntapäivä​

Ideaoppaat

Ideaoppaaseen on koottu lasten omia liikkumisideoita, jotka ovat saaneet inspiraationsa Iloa, leikkiä ja osallisuutta -vinkkikorteista. Opasta on ollut työstämässä yhdessä Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman Lasten osallisuus -työryhmä.

Ideaoppaat

Ideaoppaan sisältö rakentuu varhaiskasvatusyksiköiden omista pienistä kehittämisaskelista. Oppaan vinkit on jaoteltu Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten otsikoiden alle.

Kuusisivuinen yleisesite Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmasta.

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma-asiakirja piirtää kuvan nykyistä liikkuvammasta varhaiskasvatuksesta ja kertoo, miten tähän tavoitteeseen päästään. Asiakirjan kohderyhmänä ovat päätöksentekijät, keskeiset toimijat, luottamusmiehet ja viranhaltijat niin valtakunnantasolla, kuntatasolla kuin varhaiskasvatuksen hallinnossa.

Fyysisen aktiivisuuden suositukset

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset antavat ohjeita alle kahdeksanvuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuuden määrästä ja laadusta, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön rooleista sekä ohjatun liikunnan ja liikuntakasvatuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta osana varhaiskasvatusta.

Fyysisen aktiivisuuden suositukset

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset antavat ohjeita alle kahdeksanvuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuuden määrästä ja laadusta, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön rooleista sekä ohjatun liikunnan ja liikuntakasvatuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta osana varhaiskasvatusta. Suositusten tieteelliset perusteet on tarkoitettu erityisesti varhaiskasvatus-, liikunta- ja terveydenhuollon ammattilaisten, kuten opettajien ja tutkijoiden käyttöön. Suositukset ja niiden tieteelliset perusteet on julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusarjassa.

Vanhempainiltamateriaaliin on koottu vinkkejä perheille varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten toteutumiseen pienillä arkisilla askeleilla.

Esityksen tueksi on tehty myös pdf-materiaali, jossa on diojen muistiinpanosivuilla tarkempaa tietoa ja ohjeita. Sen voit ladata tästä.

Julisteet

Ilo kasvaa liikkuen -toimintaa ja lasten osallisuutta kuvaava juliste, joka muodostaa panoramakuvan julisteen 2 kanssa.

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved